Jeżeli nie byłeś u ortopedy, tylko o skoliozie powiedział jakiś inny lekarz, to nie ma co słuchać takich diagnoz. Nie każdy lekarz zna się na skoliozie. Nawet nie każdy ortopeda zna sie na skoliozach czy dyskopatii. Część ortopedów specjalizuje się we wstawianiu endoprotez, operwcjach na stopy, na ręce, część zajmuje się tzw. urazówką, a tylko niektórzy lekarze ortopedzi specjalizują się w skoliozach. Dobry rehabilitant może postawić diagnozę i może zlecić rehabilitację. W każdym wieku można leczyć kręgosłup. Ale według mnie powinieneś pójść do dobrego ortopedy i do rehabilitanta. Jeżeli ,,wypadł dysk", to powinieneś poprosić lekarza o skierowanie na dodatkowe badanie (tomograf albo rezonans), bo sam rentgen mało pokazuje. A tomograf czy rezonans to dokładniejsze badania i dzięki temu lepiej postawi się diagnozę, lepiej dobrać leczenie itp. Dodam tylko że na rezonans są służące kolejki niż na tomograf (czasem na rezonans są kolejki typu rok-zależy od przychodni, szpitala itp.), na tomograf można szybciej się dostać, krócej czeka się w kolejce. Ale to lekarz powinien dobrać badanie
A skoliozę prostuje się nawet u 30 letnich ludzi. Tylko Ty musisz pójść do ortopedy, żeby ortopeda stwierdził, że to na pewno skolioza, bo jak jest poniżej 10 stopni, to nie ma skoliozy, a skolioza zaczyna się od 10 stopni. Stopnie to nie wszystko, jeżeli już wypadł dysk, to powinieneś zająć się też tym problemem.
Jeżeli chodzi o szukanie lekarza czy fizjoterapeuty od kręgosłupa, to możesz wybrać kogoś stąd:
https://www.znanylekarz.pl/choroby-kregoslupa/lodzAle nie zafiksuj sie tylko dlatego, że jakis lekarz rzuci ,,skolioza", tylko najpierw idź do specjalisty. Przykładowo mi lekarze mówili niejedno, ale to trzeba przebadać i skonsultować. Sam mówiłeś, że nie byłeś u ortopedy. Mi kiedyś lekarz powiedział, że jak np. internista wypowiada sie o skoliozie, to tak jakby okulista zajmował się leczeniem guza mózgu, że każdy lekarz ma swoją ,,działkę" i lepiej żeby jeden drugiemu nie wchodził w drogę. Dlatego lepiej pójść najpierw do specjalisty, a dopiero później należy się martwić
Ostatnio edytowano 24 mar 2016, o 16:00 przez Alicja25, łącznie edytowano 1 raz