» LEKARZE, FIZJOTERAPEUCI, SZPITALE, KLINIKI REHABILITACJI - OPINIE, NAMIARY, KONTAKT » Lekarze » dr Bogdan Kłapeć

Zaloguj | Zarejestruj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

10 sie 2012, o 16:55

Offline
świeżak
Dołączył(a): 26 cze 2011, o 18:07
Posty: 4

Witam! Czy ktos moze sie orientuje czy do doktora Klapcia mozna zaniesc zdjecia kregoslupa na plytce CD ? poniewaz zrobilam RTG ale nie chcieli mi wydac kliszy tylko powiedzieli , ze oni daja plyty CD i , ze kazdy lekarz sie tym posluguje? prosze o odp. dzieki



Góra Góra
  Zobacz profil
 
Twoje reklama na forum
Szczegóły postu

10 sie 2012, o 17:22

Offline
domownik
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 09:49
Posty: 254

W tej chwili na każdej płytce jest także program odczytujący, a zatem na każdym domowym komputerze można ją odczytać, a doktor komputer na pewno ma.


Góra Góra
  Zobacz profil

10 sie 2012, o 17:32


Jak ja dzwoniłam z pytaniem o wizytę, to wiem, że można mieć badania na płycie i dr Kłapeć je obejrzy. A z lekarzami jest tak, że nie każdy ma komputer w prywatnym gabinecie i np. jak ja chodziłam do pierwszego ortopedy, to kazał nawet przynosić rezonans na kliszach, bo chociaż miał komputer w prywatnym gabinecie, to twierdził, że jemu się nie chce oglądać rezonansu na komputerze, tylko jak zrobię rezonans, to mam dorobić klisze i później było trochę latania i płacenie-koszt ponad 18zł za jedną kliszę i trochę w przychodni się rzucali, że przecież badanie jest na płycie, to lekarz powinien je obejrzeć na komputerze, że jest XXI wiek i wielu ludzi ma komputer itp. A niektórzy to w gabinecie mają tylko biurko, stołki i takie ,,podświetlenie" do klisz rtg i jak przyniesie się badania na płycie, to co najwyżej lekarz popatrzy na tą płytę i na tym się skończy albo poprosi o opis do badania (ale wiadomo-opisy są robione przez radiologów i sama wiem, że radiolog czasem się myli i nie należy się kierować opisami radiologów). Więc to jest różnie, ale akurat u dr Kłapcia można przynieść badania na płycie

Zbyszku-nie każdy lekarz ma komputer w gabinecie i w tym jest spory problem, nawet u jednego ortopedy z Warszawy, który bierze 500zł za wizytę, to nie ma komputera w gabinecie, tylko każe przynieść każde badanie na kliszy, więc to nie jest problem programu komputerowego, bo każda płyta z badaniem ma odpowiedni program do odtworzenia płyty, ale żeby lekarz zobaczył badania na płycie, to najpierw musi mieć ten komputer w gabinecie. Chociaż jest rok 2012 i komputer nie jest taki drogi jak kilkanaście lat temu, lekarz może nawet zabrać laptopa z domu (laptop za 1900-2000zł jest wystarczający do oglądania badań itp., a lekarzy stać na taki koszt-zapewniam), to naprawdę tylko pewna część lekarzy ma komputer w gabinecie, a czasem nawet jak ortopeda ma komputer w gabinecie, to go nie używa i każe pokazać klisze jak ktoś ma zdjęcia rtg i nie chce oglądać zdjęć rtg na płycie czy każe wydrukować na kliszach badania z rezonansu/tomografu, bo nie chce mu się odpalać płyty z badaniem


Góra Góra
 

10 sie 2012, o 17:47

Offline
domownik
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 09:49
Posty: 254

Wstyd i hańba w roku 2012, ale tak jest rzeczywiście.


Góra Góra
  Zobacz profil

10 sie 2012, o 18:07

Offline
świeżak
Dołączył(a): 26 cze 2011, o 18:07
Posty: 4

dzieki wielkie :) troche mnie pocieszyliscie bo myslalam , ze bede musiala robic to RTG jeszcze raz :)))


Góra Góra
  Zobacz profil

11 sie 2012, o 21:45

Offline
domownik
Dołączył(a): 22 mar 2012, o 20:24
Posty: 145

Standardowym formatem w jakim przechowywane są zdjęcia rtg jest dicom.

Można używać programu z płyty, można też użyć dowolnego innego. Tutaj jest lista programów, które obsługują DICOM:
http://www.dclunie.com/medical-image-fa ... part8.html

Wobec powyższego uważam, że żenadą jest brak posługiwania się komputerem przez niektórych ortopedów - a jeśli to prawda w przypadku wizyty za 500zł, to świadczy to tylko o braku szacunku dla pacjenta (klienta).

Ja nie spotkałem się z taką sytuacją, chociaż komputer i tak na wszelki wypadek mam ze sobą. Mnie raczej razi to, że ortopeda nie ogląda przyniesionego zdjęcia na 24-calowym monitorze ustawionym w pionie, tylko wyciąga jakiegoś laptopa z kiepską matrycą, na którym mało co widać.


Góra Góra
  Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników



Podobne tematy


Szukaj:
Skocz do: